1017231992825702
top of page

BLOG

Küçük ama Sıcacık Mutfaklar


Daha önce çok daha kapsamlı bir mutfak yazısı paylaşmıştım.O yazı daha çok yeni bir mutfak yaptıracaklara veya daha majör değişiklikler düşünenlere hitap eden ama yinede okumanızı tavsiye ettiğim bir yazıdır. Neden derseniz; bolca vaktimizin geçtiği o güzel Pinterest sayfalarında gördüğümüz veya dergi sayfalarında denk geldiğimiz o çok çekici mutfakları,bir tık daha kişilikli alanları yaratmamız için birkaç ipucunda da bulunmuştum. O yazıya hızlıca aşağıda ki linkten de ulaşabilirsiniz; https://www.frenchouse.org/post/2019/06/28/cool-mutfaklar-i-c3-a7in-5-ipucu


Bu yazıda ise; yine son yıllarda maruz kaldığımız küçük metrekareli mutfaklara veya şimdi yeni yapılarda alandan kazanmak adına tercih edilen açık (amerikan sistem)mutfaklara değinmek istedim. Her ikisini de oturduğum evlerde deneyimlemiş biri olarak yaşanan handikapları tahmin edebiliyorum. Yaptığımız projelerde alanı iyi ve doğru değerlendirmek, estetik ile birlikte kullanışa ağırlık vermek en önemli konular olsa da yaşayarak farklı Yanlarını da görüyor insan.

Fuatla ilk evimiz Bağdat caddesi üzerinde yer alan eski bir cadde eviydi.Mutfağı oldukça küçük,bu yüzden de oldukça az dolaplıydı.Burada çok uzun yaşamayacağımızı tahmin ettiğimizden çok büyük değişikliklere gitmemiştik ama kendimizce biraz rahatlatmak biraz da kişiselleştirmek adına;ilk iş salona bir pencere açtık böylece mekana daha fazla ışık sokmuş olduk.Açık raflardan ve dekoratif açık raflı sistemlerden yararlandık,mekandaki eski seramikleri boyatıp,duvarlara resimler ekledik..Dolap kulplarını değiştirip,tezgah malzememizi yeniledik, biraz farklı aydınlatma elemanları dekoratif objeler derken.Aslında ne az ne de çok işlem, ortalama bir müdahale ile küçük bir cafe tarzı oluştu ve her zaman o evimizden de mutfağımızdan da çok keyif aldık.


İlk konumuz küçük mutfaklar ise; ilk önerim de renk seçimlerinden..Ferah renkler,açık tonlar..Bu sizi yanıltmasın,bazen biraz koyu renklere de gidebiliriz..Kural yok illa beyaz olacak diye bir zorunluluk ta yok tabiki ama tek veya iki renk ile bitirebilmek,kargaşadan kaçmak önemli gerçekten.Dolap farklı renk, hatta üst dolap alt dolap farklı, tezgah arası farklı,tezgah ve zeminde farklı olunca tam bir kargaşa çıkıyor.Bunun yerine önden renk ve temayı belirleyip; sade bir zemin,Yine sade tonlarda tezgah seçimi.. Tezgah ve tezgah arkası aynı malzeme olsa tercihimiz ama olamıyorsa bile yine tek renk düz bir seramik ( genelde metro tiles, her tarz ve stile uyumlu ve beyaz tonlarda risksiz ve kişilikli bir seramik seçimdir ve birçok seramik firmasında bulunur.) Açık raflar ve son olarak ya tezgah malzemesi ile ya da dolaplar ile aynı tonlarda bir duvar boyası.Bunu birkaç örnek görselle göstermek isterim.Çok fazla dolaba ihtiyaç duymayan o azınlıktansanız :) üst dolapları biraz azaltıp, seramiklerin bitimine bir adet uzunca bir raf ile hem seramik bitiş noktası belirleyip hem de duvarlarınıza nefes aldırabilirsiniz.Sonra bu tek ama uzun rafı dinamik bir şekilde dekore etmeye geldi sıra. Ne kadar şık dursada açık raflar toz alanı ve can sıkıcıdır, illaki dekoratif objelerimiz olacak ama çok doldurmayın derim. güzel bir tablo,bir bitki belki bir aydınlatma ve birkaç seramik eşya.. Belki bir kavanoz setiniz gibi gibi..

Açık rafların önemi evet oldukça fazla.Ama rafları nasıl düzenleyelim? Hangi malzemeyi tercih edelim derseniz burada evinizin ve mutfağınızın genel tarzı karar verecek olan unsur olacaktır.Şık, modern ve minimal bir mutfağa sahipseniz, dolap malzemesi olan malzemeden (lake ise lake..)ve aynı renk kullanmanızı tavsiye ederim.Biraz daha rustik veya boheme bir tarz hakimse, ahşap dokulara gidebilirsiniz.Yine genç ama daha sade,İskandinav veya pop bir havası varsa mekanınızın siyah raflar belki biraz eskitmeler, farklı renk seçenekleri, cam raflar, demir konstrüksiyonlar gibi seçenekleri oldukça sıralayabiliriz.


Çok önemli bir diğer konu ise tabi ki aydınlatma. Aydınlatmanın psikoloji üzerinde ki etkilerini daha önce ki aydınlatma dosyamızda işlemiştik. Bir ortama ilk girdiğimiz andan itibaren hislerin oluşmasını sağlayan en önemli unsur.Sıcak ışık tercih etmek gerekliliğine değinmiyorum bile, ama mutlaka bu küçük mutfaklarda ek aydınlatmalar edinelim. Tavan ve tezgah arası yerine, mutfakta olmadığınız anlarda bir köşede yanan bir abajur tipi noktasal bir aydınlatma veya rafların üzerine sarkan ya tavan ya da duvar tipi noktasal aydınlatmalar eklemek pozitif etkiyi oldukça arttıracaktır.Hem evin diğer bölümleri gibi dekoratif birer obje eklemiş hem de minik alandaki yeterli aydınlık ferahlık hissini sağlamış olacaksınız.

Duvar rafları haricinde yine kullanıma yönelik düzenleyicilere bol bol ihtiyaç olacaktır.Standart patates doğanlıklardansa,bir alternatif sepet dokuları girebilir veya daha yaratıcı raf çözümleri düşünebilirsiniz.

Burada önemli olan nokta yine belirlediğiniz tarz doğrultusunda raf düzenlerini oluşturmak.Çok fazla malzeme ve renk karışıklığını önlemenizi tavsiye ederim. monochrome renkler her zaman kurtarıcıdır.Doğal dokular, ahşap kesme tahtaları, sepet kutular,ham dokulu seramikler,her daim şeffaf camlar,mutlaka birkaç bitki,yemek kitapları,keten dokulu bezler.. Sevdiğiniz tarzı elde etmede çok yardımcı olacaklar.


Mutfakta zaman geçirmekten keyif alan bir kültürümüz var.Çocukluğumun geçtiği her evde mutfakta mutlaka oturma, yemek yeme alanları olurdu.Mekan elverirse ne mutlu ama artık küçülen alanlarımız söz konusu malum..Yine konumuz olan küçük mutfaklarda ise yemek masalarının yerini daha çok tekerlekli ve çok amaçlı adalar veya duvara sabit bar tezgahları almış durumda.Ama güzel sonuçlar almak hiç de zor değil hatta dengeli dekorasyon çözümleri ile bilgisyarınızla birlikte zaman geçireceğiniz bir kahve köşesi yaratmak bile oldukça kolay.

Peki açık mutfaklar. Bu deneyimi de şimdiki evimde yaşıyorum. Burada ilk seferde hiç akla gelmeyen handikaplar ortaya çıkıyor.Tabi eğer inşaat sırasından beri proje aşamasında olmayıp,tasarlamaya girmediyseniz.Hatta yeni tamamlanmış bir inşaata yerleşmeye çalıştıysanız.


Bence en baş konu; Evin en önemli noktalarından olan salon ile içiçe bir mekandan bahsediyor olmamız. Salonu gayet özenerek ve belli bir stil gözeterek döşerken, diğer yanda mutfağa ait öğelerin;daha önce yapılmış duvar seramikleri,mutfak dolaplarının malzemesi gibi aslında farklı tarzlarda elemanların salonla çok fazla match olmayıp,zamanla can sıkmaya başlaması. Mesela ben yeni olduğu için bir süre direnip,bekleyip daha sonra dayanamayıp tezgah arası malzememi değiştirdim.Ve genel salon duvar rengi ile aynı devam etmeyi tercih ettim.Diğer kısımlarda çok fazla yapabileceğim birşey yok ama oldukça aynı stilden devam edip,tezgah bölümümü olabildiğince sakin bırakıp, devamlı bir düzen olmalı hissine girdim.Diğer yandan birçok yere bitki ekleyip, açık rafları tarzımca düzenleyip, aydınlatmlar ile salonumdan ayrışmayacak bir mutfak elde etmeye çalıştım. Ama açık mutfak konusu mutfakta zaman geçirirken gayet keyifli ve ferah olsa da,o kadar da kolay değilmiş bunu Bu deneyimimle gayet iyi anlamış oldum :)


Ben çok eşyacı bir insan olmadığım için, yine benim gibi azınlık olanlara tavsiye edeceğim bir açık mutfak önerisi var, o da üst dolapları olabildiğince azaltmak.Evet çok zor gelsede kulağa, açık mutfaklarda ki en etkileyici ve en cool sonuç bu şekilde oluşuyor. Ve İkinci önerim ise olabildiğince sakin tezgah üzerleri. Duvarlar yine tablolar ile birlikte, aydınlatmalar, bitkiler.Yeterki salon ile mutfak ilk anda ayrışmasın, iç içe güzelce harmanlanmış olsun. O zaman detaylar gözünüze batmak yerine tek bir mekan algısıyla herşey daha da keyifli hale gelecektir.




Standart mutfaklar yerine farklı olabilecek seçenekleri sunmak istedim. Bu yüzden koyu renk seçimlerinden korkmak yerine ışığı doğru ayarlamaya gidebilir,bu durumda koyunun şıklığından yararlanabilirsiniz. Farklı duvar renklerine ki özellikle duvar-dolap rengi birlikteliklerine gidebilirsiniz. Bu tonları seçerken pastel tonlardan yararlanabilirsiniz. Yine armatür, aydınlatma, raf sistemlerinde pirinç malzemelerine yani gold seçimlere yer verebilirsiniz. Açık raflar ve tozdan rahatsızlık duyabilir bunun yerine açık rafınızı yaptırıp üzerine incecik çerçeveli cam kapaklar ekleyebilirsiniz.mermer tezgahlar,mermer raflar ve hatta nişler yaratmak şıklığı bir tık daha vurgulayacaktır.Yeterki mutfağı da bir yaşam alanı olarak ele alıp, kuralları bir kenara bırakabilelim.


En önemlisi sizden izler taşıyan ve içine girdiğinizde küçük olsada iyi hissettiğiniz, keyif aldığınız bir ortam oluşturmak.


Çok sevgilerle,


Hande

Frenchouse



Comments


bottom of page
1017231992825702