1017231992825702
top of page

BLOG

Küçük Banyolar için Dekorasyon Önerileri

Son yıllarda yeni inşaatlar ve kentsel dönüşüm sonucu yeni yapılarda gözle görülür ölçüde küçülen metrekareler söz konusu değil mi... Bu her ne kadar bizim geniş salon-salomanje alışkanlığımıza veya geniş geniş odaları,banyoları olan eski evlerimizden gelen yaşam tarzımıza aykırıymış gibi gelse de aslında alışmamız gereken bir durum.Tüm dünyada geçerli olan,büyük şehirlerin merkezinde bulunan evler çok çok daha küçük metrekarelerde.Şehirli yaşam stiline uygun kompakt daire anlayışından yola çıkıyor, yani bizde yeni olan durum çok da farklı bir süreç değil.Bana çok normal gelse de, eskiden kalma geniş-büyük mobilyaları yeni evlerinde kullanmakta zorlanan birçok tanıdığım olduğunu biliyorum..


Evin her bir bölümü başlı başına yeni yazı konusu olsa da ben ilk olarak küçük metrekareli banyoları ele almak istedim. Birlikte bakalım, bu küçük alanlarımızı küçük ama etkili yöntemler ile nasıl şıklaştırır,ısıtır ve daha konforlu kılabiliriz.

1- TEZGAHLAR VEYA LAVABO KENARLARI;

Özel projelerde çizerdik şık lavabo dolapları üzerinde yine özel mermer tezgahlar sonra başlardık o tezgahları dekore etmeye..Bu süreç keyifli olduğu kadar kolaymış şimdi daha iyi anlıyorum :) Ama küçük alanlar için de çok sempatik çözümler var inanın. Tezgahlarda biraz da olsa yer varsa,mermer/ahşap veya sepet kutuları kullanabilir,sabun-dişfırçalığı gibi aksesuarları bu tepsi-kutuların içinde birlikte düzenleyebilirsiniz.Hatta yanlarına biraz estetik detay ekleyerek; belki bir mum veya bir kurutulmuş çiçek buketi ile düşünebilirsiniz.Yine küçük el havlularınızı da bu alanlarınız el verdiği ölçüde sepetler içinde değerlendirebilirsiniz.Eğer bu detaylara bile yer yoksa ve sadece lavabo kenarları size aksesuarlar için olanak sağlıyorsa o zaman şık bir sabunluk düşünüp, diğer tarafta bir şişe veya küçük bir vazo içinde (bu aksesuar setinin bardak formunda olanı da olabilir)bir bitki ile bile ortamın havasını kırabilirsiniz.


2- DUVAR DEKORASYONU;

Artık eskisi gibi ıslak mekanlarda duvarkağıdı kullanma riski vinyl bazlı dokuların da katılmasıyla tamamen ortadan kalktı.Hal böyle olunca, küçük banyolarınızı ısıtmak ve daha şık hale dönüştürmek için ilk vereceğim öneri mekana duvarkağıdı uygulaması olacaktır.Duvar başlangıç-bitişleri zorluyor,belli bir noktada kesemiyorsanız ve duş içine devam eden duvarlarınızda kötü detaylar ortaya çıkıyorsa en azından sadece lavabo duvarını bir duvarkağıdı ile bambaşka bir hale dönüştürebilirsiniz.Desenli bir duvarkağıdı, modern geometrik bir desen veya sadece doku.. Belki kumaş gibi keten gibi veya hasır dokusu.. Evinizin genel hatlarına veya tarzına en çok hangisi uyum sağlayacaksa.. Tabi geri kalan seramiklerin veya duvar boyasının daha sade olması gerekçesiyle..sı ise çok keyifli.. o duvarkağıtları üzerine şık aplikler, bir duvarda birkaç veya tek başına bir tablo veya açık raflar.. Artık duvarları giydirmek daha keyifli olacak..


3- BİTKİLER;

Heryerde olduğu gibi banyolarda da bitkilere kapılar sonuna kadar açık. Tezgahınızda yer varsa kurutulmuş bir demet veya belki bir saksı bitkisi.Yemyeşil yapraklarıyla her renk mekana uyum sağlayan, yaşanmışlık ve sıcaklık katan çok sevdiğimiz birlikte nesef aldığımız canlılarımız.Ebatları küçük veya büyük farketmez katkıları ve etkileri oldukça büyük.Karanlık mekanlara, ıslak-nemli ortamlara ayak uydurabilen hatta daha çok seven bitki türleri mevcut. Kaktüsler oldukça dayanıklı olduğu gibi, kauçuk tarzı kalın yapraklılar,çok yakından tanıdığımız aşkmerdiveni olarakta bilinen eğreltiotu,Aloa veralar,bambular,Kılıçlar.. Duvar sarmaşıkları hem kötü detayları saklar hem de güzel etkiler verirler özellikle sarmaşıkları düşünebilirsiniz.Duvarlarda yer alan açık raflarda,duvar nişleri içinde,bazen tezgahlarda bazen bir köşede sepet içinde yerde veya bir tabure üzerinde mutlaka bitkilere yer verin.. Kesinlikle bitki bakımında zorlanıyorsanız, çok başarılı yapay bitkiler de mevcut.. Evet ilk tercihimiz olmadı hiçbir zaman ama duş içinde şampuan rafında bile düşünebileceğiniz bu dekoratif dokunuşları Ikeada bile bulabilirsiniz..

4- TABURELER - SETLER - RAFLAR

Konumuz küçük metrekareye sahip banyolar değil mi? Özellikle de dolap sıkıntılarının söz konusu olduğu banyolardan bahsediyorum.Havluların,tuvalet kağıtlarının,sabun,sprey vs.. gibi tüm kullandığımız ürünlerin istifi ve kullanım kolaylığı kadar estetik çözüm aradığımız ekstra alanlar.Peki çözüm olarak neler yapabiliriz? İlk akla gelen duvar rafları..

Ahşap haricinde pirinç,nikel gibi metal aksamları da tercih edebilirsiniz..Hiç yeriniz ve uygun bir duvarınız yoksa,klozet arkası duvarı değerlendirebilir, havlular ve bitki eklemeleriyle kişilikli noktalar elde edebilirsiniz..Küçük alanlar=yaratıcı çözümler..

Raflar haricinde örneklerde kullanıldığı gibi sepetler olabilir..Duvarda sepet fikri hep orjinal gelmiştir..Hem kese gibi doğal formunda asılabilir hem de raf gibi duvara sabitlenebilir. Sepetler duvarda çok yaratıcı ve şık bir çözüm denemenizi tavsiye ederim.

Tabureler! Özellikle ahşap olanlar.. Bitkiniz için, küvetiniz varsa yanında dekoratif bir sergileme alanı olarak,hiç yeriniz yoksa belki duş içinde bir köşede..tezgahınız hiç yoksa ilk şıkta bahsettiğimiz sepet-tepsi havlu-mum kombinasyonları için.. harika bir dekorasyon elemanı olacaktır. Dediğim gibi ahşap olanlar çok daha naturel ve şık duruyor, özellikle etrafta birkaç sepet gibi hasır dokular, duvarda daha mat ve naturel dokularda kullanılmış seramikler varsa..Tabureden farklı ne olabilir? Alçak merdivenler, küçük yan sehpalar, Ikea gibi yapımarketlerde satılan açık raflı ahşap elemanlar dolapsız banyolara en güzel çözümler olacaktır.



5- DEKORATİF AYNALAR;

Banyonuz ve mobilyalarınızın devamı-takımı bir ayna.Bu takım hissinden vazgeçip buraya daha özel bir ayna fikrini öneriyorum. Yuvarlak olabilir, elips veya dikdörtgen ama belki bir antika formunda veya oldukça modern çerçeveli veya çerçevesiz.. sadece özenle ve seçilerek alınmış ve banyo mobilyalarından ayrışan bir aksesuar mantığıyla yerleştirilmiş bir detay.. İnanın farkı hissedilecektir.Zara home’un pirinç detaylı Aynaları veya Yargıcı Homeworks te görüp bayıldığım sedef detaylı yuvarlak ayna gibi..

6- ÇAMAŞIR SEPETLERİ - ZEMİN PASPASLARI - HAVLULAR

Estetik kaygıyla çıktığımız dekorasyon yolculuğunda yapılan en büyük yanlışlar tüm seçimleri ayrı ayrı ve tek başına yapmak oluyor. Oysa bir bütün halinde ele alıp, belirli bir tema veya renk paleti ile yola çıkarsanız hata yapma şansınız sıfıra kadar iniyor. Bu da demek oluyor ki, Banyo paspasını seçerken havluların stilini ve renk paletini düşünerek yola çıkmak, yine bu stilde çamaşır sepeti gibi diğer dekoratif elemanları tamamlamak güzel sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır.Banyonuza uyacak olan dokuların kararını en iyi siz verebilirsiniz ama son yıllarda inşaatlarda tercih edilen risksiz beyaz tonlarda seramikler ve dolaplar veya gri-kahve tonları mat seramikler bize daha geniş bir yelpaze sunmuş oluyor, seçimlerde daha özgür kılınıyoruz.O kadar sınırsız bir alan ki,vintage tarzda kilimlerden ki bu stili de çok seviyorum mutlaka düşünün derim, en sade jüt paspaslara kadar geniş bir skala mevcut.Ama yinede ilk tercih doğal dokular, tonlar, malzemeler. Tamamlayıcı elemanları ve bu doğal dokularda aksesuarları bulabileceğiniz en doğru adresler şuan CHAKRA, H&M Home, Zara Home gibi uğrak noktalarımız. Zara Home veya çok sevdiğim Atelier Rebul’un oda kokuları güzel esansları kadar estekikte aynı zamanda.

7- AMBALAJLAR;

Ambalaj tutkunu biri olarak duş içinde,lavabo kenardında veya tezgah üzerinde renkli ve markalı hiçbir market ambalajına tahamülüm yok. Çok sevdiğim markaların estetik kutuları, şişeleri gün geçtikçe daha da artıyor. Sabunluk evet olabilir.. ama zaten kendinden şık bir sabunu farklı bir sabunluğa doldurmaya kıyamadığım markalarda var benim..Mesela HomemadeAromaterapi, Aesop veya Atelier Rebul’un çok sevdiğim ve çok kullandığım kremleri, sabunları..Özellikle bu markaların Amber rengi ambalajları beni kalbimden vuruyor.Geri dönüştürülüp kazanılmış olmaları da cabası..Şampuanlar,vücut kremi&jeli vs gibi ürünler için de aynısı geçerli..Zaten diğer tüm renkli ürünler dolaplara,sepetlere..Zara home’un bu ürün gamını da deneyimleyebilirsiniz...Mumları ve diffuserları ile harika bir bütünlük yaratabilir..


8-PİRİNÇ(MAT GOLD) veya SİYAH DETAYLAR

Belki bir tık maliyetli ama bir o kadar efektif bir değişikliğe de açığım diyorsanız, mevcut bataryalarınızı, tüm krom aksamlarınızı mat gold rengi veya mat siyah armatürler ile değiştirmenizi öneririm. İşte bu çok güçlü bir değişim. Ama tüm markaların siyah ve gold seçeneği olmadığından bir tık pahalı olabiliyor. NewArc ve Vitranın ortalama skalasından bu ürünleri temin edebilir, aydınlatmalarda,mobilya kulplarında ve diğer detaylarda bu espriyi devam ettirebilirsiniz.


Küçük alanlar için çok zahmetli ve maliyet gerektirmeyen birkaç tüyo sayesinde etkili sonuçlar alabilmemiz mümkün.. Yeterki alanı tanıyalım,doğru stili seçelim ve dengeyi her zaman korumaya özen gösterelim. Bazı noktalara ağırlık verirken bazı alanları sakin ve dingin bırakalım..


Umarım bu yazı, küçük alanlarınıza ilham olmuş,zihinlerde farklı fikirler canlandırmaya yaramıştır.


Çok sevgiler






PS: all photos via google.

Comments


bottom of page
1017231992825702